Echo en Swab

Het maken van een echo van hart en nieren van uw kat is belangrijk om te weten of uw kat aan een hartziekte (HCM) of wellicht een nierziekte (PKD) lijdt of daar drager van is.
Dit kan gedaan worden bij een aantal zeer gespecialiseerde dierenartsen in geheel Nederland.
Hieronder vindt u een lijst met deze specialisten.

Lijst van specialisten om HCM en PKD te laten testen via echografie. Deze is overgenomen uit Neocat Britten. Hier vindt u nog meer wetenswaardigheden over de vereniging, ziektes etc. Neem gerust hier een kijkje. U zult er vast wel wat van opsteken.

Er is ook tegenwoordig een mogelijkheid om met swaps (borsteltje langs wangslijm) een aantal zaken op te sporen.
De monstername kunt u zelf doen en de analyse moet worden uitgevoerd in een speciaal laboratorium die hier in is gespecialiseerd. Niet alles kan nog met 100% zekerheid worden bepaald waaronder de HCM bij de Brits Kort- en Langhaar.
Echter hoe meer mensen deze test laten uitvoeren bij het laboratorium hoe eerder de juiste genetische plaats kan worden gevonden. Voor een aantal rassen is dit al wel bekend.
U kunt de teksten laten bepalen op HCM1, HCM3, PKD, Bloedgroep, Langhaarfactor, stofwisselingsziekte, kleurvererving en eventueel nog meer.
Wij laten het pakket erfelijke ziekten, bloedgroep en eventueel de langhaarfactor bepalen. Wij laten dit uitvoeren door het laboratorium van Dr van Haeringen te Wageningen. Hier kunt u tevens de swaps en de invullijsten aanvragen en u kunt zien welke testen er kunnen worden uitgevoerd. De swaps blijven 10 jaar bij hen bewaard en u kunt dus te allen tijde een aanvullende test laten uitvoeren.